Over Nastaran

Actrice & theatermaker
Nastaran © Jochem Jurgens

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Ze is zowel theatermaker als actrice en speelde o.a. bij het Ro Theater, Internationaal Theater Amsterdam, Maas theater en dans en Nineties Productions. Haar werk wordt ook internationaal getoond. In 2022 en 2023 is ze op tournee met haar succesvolle voorstelling Songs for no one. De komende jaren is Nastaran als gastmaker verbonden aan Theater Rotterdam in samenwerking met de Coproducers. Samen met Davy Pieters vormt ze het makersduo Kobe waarmee ze op dit moment aan een documentaire werkt. Scroll naar onder voor meer informatie over de nominaties en prijzen die Nastaran kreeg voor haar werk.

Nastaran ©Benny Stroet

Tijdens het Nederlands Theaterfestival 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumpresentatie voor haar rol in CASH van Maas theater en dans. In 2020 ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Met Songs for no one won ze zowel in 2020 (voor het concept) als in 2021 (voor de voorstelling) de BNG Bank Theaterprijs. In 2022 werd Songs for no one geselecteerd door Het TheaterFestival Vlaanderen als een van ‘de meest belangwekkende, maatschappelijk relevante en vernieuwende voorstellingen’ van het afgelopen seizoen.

Nastaran is genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023. Met het prijzengeld van €60.000 per winnaar is de Podiumprijs de grootste prijs binnen de Nederlandse podiumkunsten. Op 11 september 2023 wordt de Podiumprijs uitgereikt aan twee van de genomineerden.

Adviescommissie Podiumprijs over Nastaran:

Nastaran Razawi Khorasani toont zich één van de snelst ontwikkelende podiumkunstenaars in Nederland. Haar grootste kracht is haar veelzijdigheid. De jeugdige en energieke bravoure bij performance collectief KOBE maakte plaats voor een ingehouden intiem en kwetsbare solo, maar ook in groot ensemblewerk acteert Nastaran beheerst en sterk. Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.