Eigen Werk

Songs for no one

Neemt je mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft.

Songs for no one ging 7 augustus 2021 in première tijdens Theater Festival Boulevard. Nastaran Razawi Khorasani won met deze voorstelling in Nederland de BNG Bank Theaterprijs 2021 voor de beste voorstelling van het seizoen van theatermakers onder de 35 jaar. De jury van het TheaterFestival Vlaanderen heeft Songs for no one geselecteerd als een van de meest belangwekkende voorstellingen van seizoen 2021-2022. Wijkjury Utrecht verkoos Songs for no one als officiële selectie 2022. 

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Taal
In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse en Engelse boventiteling. 

Songs for no one is de winnaar van de BNG Theaterprijs 2021. Uit het juryrapport:

“De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance met muziek van Jimi Zoet en beelden van Peter van Til. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Songs for no one is door de jury geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen. Uit het juryrapport:

“Als jury hebben we vooral genoten van Khorasani’s even aardse, scherpe als zorgzame podiumaanwezigheid als interviewer/performer. Heel subtiel confronteert ze haar kijkers met diep ingebakken ideeën over westerse suprematie, maar tegelijk mijdt haar volwassen gebruik van heel hedendaagse middelen onze neiging tot vals sentiment of het makkelijke  zitje van witte helper. Voor een westerse wereld die stap voor stap aan het leren is om zich anders tot de ander te verhouden, is deze oefening in het luisteren naar onhoorbare stemmen een sterk politiek statement. Songs for no one? Songs for everyone!

Songs for no one randprogramma

Aansluitend aan de voorstelling in Den Bosch (9/12) en Amsterdam (15/12)  organiseren we een nagesprek dat geleid wordt door Asefeh Eskandari. Asefeh is actief in de actiegroep Woman, Life, Freedom, The Netherlands. Sinds de demonstraties en onrusten begonnen op 19 september 2022 voelen de leden van deze groep zich genoodzaakt ook in Nederland hun stem te laten horen. Deze groep creëert bewustzijn middels demonstraties, achtergrondartikelen, nemen deel aan talkshows en gaan in gesprek met de politiek. Asefeh vertelt meer over de onrusten in Iran en wat er voor de demonstranten op het spel staat. Ook wil zij in gesprek gaan en beantwoordt zij vragen van het publiek. Naast het nagesprek is er een foto-expositie.

Credits

Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani Muziek Jimi Zoet en Nastaran Razawi Khorasani Dramaturgie Tobias Kokkelmans Scenografie en lichtontwerp Peter van Til (BrotherTill) Productie Nadine Dijkstra Coach Suzan Boogaerdt Kostuumadvies Rebekka Wörmann techniek André Goos (Denzo Theater Techniek), Andy Twillert zakelijke leiding, verkoop Wilma Kuite (Alles voor de Kunsten) marketing Dieke van der Spek en Leonie Poot foto Mostafa Heravi grafisch vormgever en beeldbewerking Maartje de Groot Scenefotografie Julian Maiwald een productie van Kobe collectief coproducenten BNG Bank Theaterprijs, Maas theater en dans, Theaterfestival Boulevard ism Het Nationale Theater, We are public, Workspacebrussels Met dank aan Vivianne Jorritsma

Bekijk de trailer