Eigen Werk

Songs for no one

Neemt je mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft.

Songs for no one ging 7 augustus 2021 in première tijdens Theater Festival Boulevard. Nastaran Razawi Khorasani won met deze voorstelling in Nederland de BNG Bank Theaterprijs 2021 voor de beste voorstelling van het seizoen van theatermakers onder de 35 jaar. De jury van het TheaterFestival Vlaanderen heeft Songs for no one geselecteerd als een van de meest belangwekkende voorstellingen van seizoen 2021-2022. Wijkjury Utrecht verkoos Songs for no one als officiële selectie 2022. 

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Songs for no one is de winnaar van de BNG Theaterprijs 2021. Uit het juryrapport:

“De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance met muziek van Jimi Zoet en beelden van Peter van Til. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Songs for no one is door de jury geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen. Uit het juryrapport:

“Als jury hebben we vooral genoten van Khorasani’s even aardse, scherpe als zorgzame podiumaanwezigheid als interviewer/performer. Heel subtiel confronteert ze haar kijkers met diep ingebakken ideeën over westerse suprematie, maar tegelijk mijdt haar volwassen gebruik van heel hedendaagse middelen onze neiging tot vals sentiment of het makkelijke zitje van witte helper.”

Klik hier voor de speellijst of scroll naar onder 

Credits

Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani Muziek Jimi Zoet en Nastaran Razawi Khorasani Dramaturgie Tobias Kokkelmans Scenografie en video Peter van Til (BrotherTill) Productie Nadine Dijkstra Techniek André Goos (Denzo Theater Techniek) Coach Suzan Boogaerdt Kostuumadvies Rebekka Wörmann Marketing Dieke van der Spek zakelijk leiding Wilma Kuite Foto Mostafa Heravi Grafisch vormgever en beeldbewerking Maartje de Groot Scenefotografie Julian Maiwald Met dank aan Kobe collectief Coproducenten BNG Bank Theaterprijs 2020, Theaterfestival Boulevard, Maas theater en dans ism Het Nationale Theater, We are public, Workspacebrussels

Bekijk de trailer