Eigen Werk

This is not a dance

Hoe dans je als je niet mag dansen?

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

Taal
In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse en Engelse boventiteling. Een gedeelte van de interviews is niet te horen, maar alleen met boventiteling (Nederlands en Engels) te lezen.

Let op
In This is not a dance wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

Credits

Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani Scenografie en video Peter van Til Muziek Joost Maaskant Licht Minna Tiikkainen Dramaturgie Aukje Verhoog Kostuum Rebekka Wörrman Coach Suzan Boogaerdt Techniek Peter Leeuwenburgh (coördinatie), Hein van Leeuwen, Jimmy Niessen Productie Marleen Reijnen Marketing Dieke van der Spek & Theater Rotterdam Campagnebeeld Sanja Marušić Scènefoto’s Bas de Brouwer Verkoop Alles voor de Kunsten Een productie van Theater Rotterdam In coproductie met Kobe, De Coproducers Met dank aan iedereen die zijn verhaal heeft willen delen.

Bekijk de trailer