Theater / ITA-ensemble

Vogels

Zijn zij een hedendaagse versie van de ‘star crossed lovers’ Romeo en Julia?

Als de Joodse Eitan en de Arabische Wahida elkaar toevallig ontmoeten in de bibliotheek van New York, worden ze op slag verliefd. Zijn zij een hedendaagse versie van de ‘star crossed lovers’ Romeo en Julia? Hun relatie lijkt weinig kans op slagen te hebben tegen de achtergrond van het al decennia aanslepende Israëlisch-Arabisch conflict. Voor Eitans vader Edgar is het simpel: de Arabische wereld is uit op de totale vernietiging van Israël. Hij kan niet leven met de keuze van zijn zoon voor een Arabische vrouw.

Wanneer Eitan in Israël zwaargewond raakt bij een bomaanslag door een zelfmoordcommando, worden de zaken op scherp gesteld. Maar ligt alles wel zo eenvoudig als het lijkt? Op zoek naar zijn roots ontdekt de herstellende Eitan dat zijn vader Edgar niet de man is die hij altijd al dacht te zijn.

Een uitgesproken thema in het werk van de Libanees-Canadese schrijver Wajdi Mouawad is dat de grote geschiedenis en individuele levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hij laat zien hoe mensen uit diametraal tegenover elkaar staande culturen desondanks met elkaar proberen samen te leven.

Het werk van Wajdi Mouawad werd in Nederland stevig op de kaart gezet door Alize Zandwijk. Van hem regisseerde zij Bossen (2014), Kust (2012) en Branden (2010), dat een theaterhit werd. Vogels (2019) was eerder in Duitsland te zien, tevens in regie van Alize Zandwijk. Bij ITA gaat in seizoen 22|23 een Nederlandstalige versie in première, in een vertaling van Tom Kleijn en met acteurs van ITA-ensemble.

Regisseur Alize Zandwijk over Vogels
‘Over een ontmoeting die voorbestemd is: een Joodse jongen en een Arabisch meisje ontmoeten elkaar in een bibliotheek. Een prachtig liefdesverhaal. Maar de Joodse vader accepteert de keuze van zijn zoon niet.

Over de zoektocht van de jongen naar de roots van zijn vader, de roots van zijn familie. Die heel wat verwarring oproept. Want niets is wat het is. Over de roots van het meisje dat haar thuisland weer gevonden heeft. Omdat ze er alles aan gedaan heeft om het uit te drijven.

Over vijandschap en over identiteit. Over dat de vogels heen en weer over de Israëlisch-Palestijnse muur kunnen vliegen. Een ademloze zoektocht naar wie je bent. En dat we als de vogels zouden moeten kunnen leven.’

Te zien van woensdag 5 t/m zaterdag 22 april 2023 in Internationaal Theater Amsterdam. Première op za 8 apr en Engelse boventiteling op do 13 & 20 apr. Meer info & tickets. 

Credits

Auteur: Wajdi Mouawad Regie: Alize Zandwijk Met: Gijs Scholten van Aschat, Chris Nietvelt, Steven Van Watermeulen, Marieke Heebink, Majd Mardo, Hélène Devos, Nastaran Razawi Khorasani, Yahya Gaier